Mat i naturen

Laga mat över öppen eld ute i naturen

Det finns inte mycket som slår en god måltid ute i naturen, ackompanjerat av fågelsång och trädens sus. Att laga mat över öppen eld behöver inte vara särskilt krångligt och följer man bara ett par enkla tips och råd kan man skapa en riktig festmåltid att njuta av utomhus. Utöver bra utrustning och råvaror finns det ytterligare en sak att tänka på. tbe vaccin bege dig ut i skog och mark under fästingarnas högsäsong. När temperaturen stiger över 5 grader vaknar fästningarna och för att undvika eventuella följdsjukdomar som dessa rackare kan ge är vaccination att rekommendera.

Eldstad i närbild

Även om man inte planerar att delta i SM i att laga mat utomhus går det att laga rena paradrätter i naturen. När man försäkrat sig om att det är okej att elda är det bara att packa upp sin utrustning. På utvalda vandringsleder och utflyktsmål finns det ibland eldstäder som man kan nyttja, vilket gör det hela smidigare. Annars får man leta upp en lämplig plats där man kan göra upp eld. För att underlätta matlagningen kan man förbereda så mycket som möjligt hemma i köket. Hacka upp grönsaker och tärna kött eller andra proteinkällor. Förvara dem sedan i plastpåsar som enkelt går att öppna och försluta. En gjutjärnsgryta är perfekt att laga mat i och håller värmen länge. Just grytor är perfekt då man slipper bära med sig flera olika matlagningskärl. Laga en god gryta och låt pasta, ris eller potatis puttra med i slutet för en komplett måltid. Ett enkelt pinnbröd hör till när man lagar mat i naturen och ger måltiden det lilla extra.

Stig i skogen