Mat och religion

Kosten kan te sig lite olika inom vissa religioner. Inom islam äter men exempelvis inte griskött då grisar anses vara ett smutsigt djur och kosten kallas för halal. Det kan vara svårare än man tror att undvika griskött i Sverige, många fetter och oljor innehåller grisfett. Så även gelatin. Alla produkter som innehåller gris ska noga märkas i Sverige. Muslimer äter inte heller blodmat. Man tror att dessa religiösa matregler kommer av besvär med hygien och sjukdomar i samband med grisuppfödning och slakt i de muslimska länderna. Men det innebär också en förbättrad hälsa då griskött är mycket fett och innehåller mycket kolesterol.

Den judiska kosten kallas för koscher. Den finns till för att upphöja måltiden till något heligt, att visa att människor till skillnad från djuren har möjlighet att välja sin föda och visa måttlighet. Äter man enligt koscher äter man exempelvis inte griskött eller skaldjur. Kosher och muslimers kost är ganska lika vilket underlättar i exempel skolbespisningsmiljöer.