Ät mat i lugn och ro

Mat är något som du verkligen ska njuta av. Det är inte bara något du ska äta för din överlevnad. Att äta är ett enkelt sätt att få njutning om du gör det på rätt sätt. Om du har problem med tänderna som sätter käppar i hjulet för att du ska kunna njuta fullt ut av det du äter ska du försöka åtgärda problemet. Trasiga tänder eller avsaknaden av tänder kan ersättas med tandimplantat som är ett kirurgiskt ingrepp. Tandimplantat är en protetisk rekonstruktion av din gamla tand. Sätt in tandimplantat Södermalm om du är intresserad av att fixa dina tänder. Det är mycket värt att ha tänder som inte är till med besvär. När du har tänder som inte stör dig när du ska äta kan du börja äta mer medvetet och verkligen njuta av maten.

Stora hälsovinster med att äta lugnt

Att sitta ner och äta i lugn och ro är det långt ifrån många som gör. Du har mycket att vinna på att sänka tempot och verkligen ta det lugnt när du ska äta. Det finns en filosofi kring mat och ätande som heter mindful eating och handlar om att kunna njuta av det du äter fullt ut. Förutom att du kan uppnå njutning genom att ta dig tid att äta mat kommer du att känna när du är mätt och inte äta för mycket. Det är svårare för kroppen att känna mättnad i tid om du äter snabbt. Du kan även bli gasig i magen och uppsvälld av att äta för snabbt. Om du äter din mat mer kontrollerat och medvetet kan du även få en bättre viktkontroll om det är något du eftersträvar.

Positiva effekter av att äta långsamt

När du omedvetet kastar i dig maten aktiveras inte ditt belöningssystem som det borde. Om du njuter när du äter aktiveras det parasympatiska nervsystemet, vilket gör att matspjälkningen stimuleras, blodtrycket sjunker, kroppens läkningsprocess ökar och du får högre nivåer av hormoner som får dig att må bra. Om du stressar när du äter kommer inte systemet att aktiveras på rätt sätt, vilket kan ge konsekvenser.

Ät långsamt med alla sinnen

För att äta med mer njutning ska du först och främst lägga ifrån dig all teknik. Ät maten i lugn och ro och lägg fokus på att tugga. Försök att koppla in alla dina sinnen när du ska äta. Tänk efter hur maten egentligen smakar: hur känns maten i munnen, hur luktar den och vilka färger ser du på tallriken? Lägg även ner besticken emellanåt och andas mellan tuggorna. En måltid ska helst ta någonstans kring 20 minuter. Under tiden du äter kan du försöka känna efter om några mättnadskänslor kommer.

bezel