Populär svensk mat

Mat har många fördelar. Både att man får energi och mår bra, men dessutom att det kan vara otroligt gott.

Vad äter man i Sverige?

I Sverige kan man nu för tiden äta i princip vad som helst. I köttbullens förlovande land är det inte bara de traditionella rätterna som får plats, men svensk husmanskost lever fortfarande kvar i allra högsta grad.

Några av de klassiska svenska rätterna anses vara just köttbullar, men även raggmunkar och palt. Samtliga tre äts än idag, samma sak gäller för några av de andra gamla klassikerna, så som fläsk och potatis och pyttipanna. Även om det är fortsatt trendigt att testa ny mat är det få som glömmer den svenska mat som tidigare generationer vuxit upp på.

Samtidigt finns dock intresset för att utforska och vidga sina vyer. Ett exempel på det är att man i Sverige tar inspiration från andra kontinenter. Ett vanligt exempel på det är mat från Asien. Thaimat är något som etablerats väldigt bra på svensk mark. Det beror bland annat på att många svenskar har rest och reser årligen till just Thailand. Det finns också en stor grupp invandrade thailändare i Sverige.

Men inom det asiatiska köket finns det dock mycket annat att erbjuda. Kinesisk mat har funnits länge och den japanska maten fortsätter att blomstra. Inte minst sushin. I övrigt är invandring och flyktingmottagande en anledning till att den svenska matkulturen också får lite mer inspiration. Ju mer folk från andra delar av världen som kommer hit, ju fler influenser får landet ta del av. Det är en anledning till att allt ifrån somalisk mat till maträtter från Mellanöstern är något som relativt många svenskar äter. Inte minst är det även många invandrade personer i Sverige som bedriver verksamhet inom till exempel restaurang och kök.

bezel