Seder i olika länder
Mat har som sagt även en social betydelse. Mat kan skapa samhörighet genom måltider, att man gemensamt avstår från något (vanligt inom olika religioner) eller festar tillsammans. Seder ser sedan olika ut runt om i världen och vad som uppfattas som gott uppförande i ett land kan vara dåligt i ett annat. I Italien exempelvis, kan det uppfattas som oartigt att äta små portioner, eller lämna mat på tallriken. I Ukraina däremot anses det oartigt att lämna mat på tallriken. Det kan då verka som att man fortfarande är hungrig, vilket kan förolämpa värden. I Portugal ska man aldrig be om kryddor om det inte redan står kryddor på bordet. Då kan det verka som om man tycker att kocken misslyckats med sitt uppdrag. I Taiwan får man gärna rapa efter maten då det där anses som en vänlig och tacksam gest. I Sydkorea tas respekten för äldre på stort allvar och man väntar alltid med att börja äta tills den äldsta har huggit in på maten. I Japan anses det vara dålig etikett att lämna sina ätpinnar stående rakt upp i riset. Det förknippas med begravningar.