Mat ifrån olika länder

Matkulturer kan se väldigt olika ut i olika länder. I Sverige har vi en väldigt nordisk matkultur. Det innebär väldigt centraleuropeisk mat, men att vi också gärna låter oss inspireras av andra länder. Vilka kök som är populära går i trender, men några influenser har kommit för att stanna. Vi har det asiatiska köket. Asien är en väldigt stor världsdel, men när man pratar om asiatisk mat brukar man oftast mena rätter som härstammar ifrån Thailand, Kina eller Japan. Mongolisk grillad mat har också blivit mer och mer populär på sistone. Ofta har asiatiska restauranger i Sverige alla dessa kök. Från Japan är det framför allt sushin som blivit extremt populär i Sverige. Sushi är risbollar kan man säga, med söt vinäger inuti. Ovanpå dessa läggs olika tillbehör såsom lax, avokado eller olika sorters fisk. Men man använder bara rå fisk när man gör sushi. Det finns även sushirullar som kallas för maki, som man brukar linda sjögräs runt. Sushin doppar man sedan i soja och wasabi, en stark pepparrotskräm.

Kinesisk mat brukar ofta vara kyckling eller olika typer av grytor. Ofta väldigt starka och de brukar även innehålla mycket kål och grönsaker. Thailändsk mat brukar också vara ganska stark. Nudlar eller ris är vanliga tillbehör och man brukar använda mycket kokosmjölk i grytorna.

Italien är ett annat land vars traditionella mat går hem i Sverige. Det italienska köket präglas av milda men fylliga smaker och mycket fokus ligger på råvarornas kvalitet. Pizza är kanske vad man tänker på först. Men även våra pastarätter är väldigt inspirerade från det italienska köket, exempelvis Lasagne. Risotto är också en italiensk mat och vi äter även väldigt mycket italienska ostar och charkuterier. Tiramisu är en populär italiensk efterrätt som består av mascarponeost, likör och kex. Italien är även en stor producent av en mycket populär dryck; nämligen vin.

Från det franska köket har vi crépes och galetter som i princip är pannkaka med olika pålägg, söta eller matiga. Dessa brukar man med fördel beställa in ett glas fransk cider till. Frankrike har även många specialiteter som kan te sig lite märkliga, vitlöksmarinerade sniglar bland annat.

Vi hämtar också mycket inspiration ifrån USA. Hamburgare, både snabbmat men också finare restaurangburgare, pommes frites, läsk. Friterad kyckling, tjocka pannkakor och fish and chips är några exempel på amerikansk mat.

bezel