Brasiliens smaskigaste specialiteter

Brasilien är ett av världens mest kända tropiska länder, och det är inte särskilt konstigt med tanke på framgångarna landet haft inom fotboll, det fantastiska Amazonas och den välkända karnevalen som lockar tiotusentals turister varje år. Men landet har en hel del annat roligt att bjuda på, inte minst den goda maten. Hemma i Sverige kan du enkelt köpa ett gott vin genom att gå in på https://www.xwine.se/vinprenumerationer/, men i Brasilien är det främst marknaden som gäller! I den här artikeln hittar du några av Brasiliens mest spännande rätter, och gillar du riktigt exotisk mat har du definitivt kommit rätt!

Palmträd

Det kan låta otroligt, men det går faktiskt att äta palmträd! Detta kallas palmito, och är palmträdets allra innersta del. Naturligtvis är det inte alla typer av palmträd som har ätbara delar, utan enbart vissa – men det räcker gott! Att ha ätit palmträd är en ganska häftig sak att kunna kryssa för på listan! Palmito serveras ofta i sallader, och ser ut som små, vita ringar. Dessutom finns det något som kalla pupunha, som tillverkas av vissa palmträds bär. Pupunha hittar du i bl.a. spagetti-form, och du kan hitta utsökta rätter, bl.a. så kallad pupunha fettucine med basilika och tucupi-sås! Inte illa, eller hur?

Açai

Açai är egentligen brasilianska bär, men om du ser ordet på restauranger, kiosker eller affärer så menar man en sorts glass eller kräm. Oftast består de nästan enbart av açai, vilket gör dem väldigt nyttiga. Man kan även hitta açai med bl.a. banansmak och jordgubbssmak, vilket är ännu godare! Açai skulle kunna ses som Brasiliens glass, eftersom man mycket oftare köper frusen açai än glass – även om det naturligtvis finns gott om traditionell glass också!

Pao de queijo

En av de brasilianska specialiteterna som är enklast att hitta är pao de queijo – ostbrödet! Den mest typiska varianten av pao de queijo består av små bollar av bröd som innehåller smält ost inuti. De är antingen ca 3 eller 6 cm i diameter, och du kan hitta dem i stort sett överallt.

Tapioca

Tapioca är en vit, mjöl-liknande substans som tillverkas av kassava-rötter, och används i en mängd olika rätter. Den tillagas exempelvis genom att breda ut pulvret i en stekpanna (likt en pannkaka) och låta det stelna. Därefter kan den fyllas med bl.a. banan, och viks på mitten så att den ser ut ungefär som en vit pirog. Denna typ av tapioca kan du hitta på praktiskt taget alla kiosker och matvagnar i städerna, och du kan välja mellan en mängd olika alternativ att fylla den med.

bezel