Frukost dagens viktigaste måltid

Många har hört att frukosten är dagens viktigaste måltid. Men, är det verkligen så? Och i så fall varför är det så? Det kan du läsa mer om nedan.

Är frukosten det viktigaste målet på hela dagen?

Det finns forskning som säger olika saker. Dock verkar de flesta experter vara rörande överens om att det inte skadar att äta en nyttig frukost. Sedan om just frukosten skulle vara det absolut nyttigaste målet på hela dagen är alla inte lika överens om. Det handlar alltså snarare om vad du äter till frukost än huruvida du överhuvudtaget äter frukost. Om din frukost består av många former av tomma kalorier så som godis, glass eller för den delen chokladflingor är det kanske bättre att låta bli. Om du däremot äter en balanserad frukost med olika varianter av mat från kostcirkelns alla delar är frukost en bra och viktig måltid. Efter en god frukost kan du lättare fatta bra beslut, exempelvis besluta om vilken låneförmedlare du vill använda dig av, klicka på länken för att läsa mer.

Olika typer av frukost

Här är ett exempel på någon som äter typisk lunchmat till frukost, det vill säga en matlåda istället för något mer typiskt som gröt. Frukostar varierar kolossalt mellan olika kulturer, exempelvis kan svenskens frukost nämnd ovan verka ovanlig här, men i Japan framstår den inte alls som ovanlig på samma sätt. I Japan är det nämligen mer vanligt att du äter ungefär samma typer av mat till frukost, lunch och middag. Åtminstone förekommer riset i alla tre måltiderna, dock i kombination med olika saker.

I norden är det vanligast att äta någon form av smörgåsar, dricka en varm och/eller kall dryck eller att äta olika sorters flingor med fil eller yoghurt. Det som kanske sticker ut lite är att det i Finland är vanligt att äta en form av pirog med äggröra inuti, något som inte förekommer på samma sätt i exempelvis Sverige eller Danmark.

I Storbritannien äter de ofta mycket till frukost, ännu mer än det äts till frukost i norden exempelvis. Där förekommer nämligen utöver smörgåsar ofta också stekt kött av något slag, ofta korv eller bacon, bönor i tomatsås, stekt svamp och andra grönsaker och mycket mer. Det är helt det motsatta i exempelvis Belgien och Frankrike där de äter mindre till frukost än vad vi äter i norden. En klassisk fransk frukost består av en varm dryck, ofta kaffe och en bit baguette med ett sött pålägg på. I vissa fall är baguetten utbytt mot en croissant.

De flesta äter mer eller mindre samma maträtter till frukost varje dag. Vanligtvis skiljer det sig lite mellan vardag och helg. Kanske är det ett bevis på att frukosten är en viktig måltid, även om det inte skadar att variera den emellanåt.

bezel