Föda upp och hålla köttdjur

Inom matproduktion finns det många bönder som föder upp och håller köttdjur som sedan slaktas. Köttet säljs sedan till restauranger, butiker och privatpersoner. Men hur är det att föda upp och hålla djuren?

Korna och utevistelse

Kor behöver vistas ute för att må bra och i Sverige finns det regler för hur korna ska få gå ute. Det finns flera sätt att ordna en kontrollerad utevistelse. Med hjälp av praktiska grindar kan man ordna inhägnader, och de flesta kor håller sig innanför ett vanligt elstängsel.

Stallmiljö för djuren

Köttdjuren ska också må bra när de står inomhus i stall och hos Jordbruksverket kan man läsa mer om hur stallmiljön ska se ut. Det får inte vara för trångt eller för smutsigt till exempel.

Föda upp djur enligt KRAV och ekologisk uppfödning

Kött kan märkas och certifieras på olika sätt men för att det ska gå måste i regel djurens uppfödning och slakt se ut på vissa sätt. För att köttet ska klassas som ekologiskt krävs det till exempel att djuren äter ekologiskt foder och att alla andra kriterier för ekologiskt kött upprätthålls från det att djuret föds, tills dess att köttet ligger paketerat eller serverat på en tallrik. En sådan uppfödning av köttdjur ställer större krav på djurägaren eller bonden och därför kostar köttet ofta lite mer pengar.

bezel