Välj rätt vin till maten

Att välja vin till maten är enklare sagt en gjort. De flesta har hört talas om att rött vin passar till kött och vitt vin passar till fisk, men frågan är vilket vin som ska väljas? Det finns nämligen ett enormt utbud av olika sorters viner. Förutom röda och vita finns det även mousserande viner, roséviner och dessertviner. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt vin till maten.

Mousserande vin som välkomstdrink

Ett glas mousserande vin är ett utmärkt sätt att inleda festen eller bjudningen. Hos https://vinoteket.se/ hittar du ett stort utbud av bubbel i olika prisklasser. Här kan du enkelt och smidigt köpa vin på nätet. Du får flaskorna direkt levererade till dörren och de erbjuder även 100 % nöjd kund-garanti. Utöver mousserande viner har de såklart även ett brett sortiment av röda, vita och roséviner. Till välkomstdrink föredrar dock de flesta mousserande vin. Italiensk prosecco eller spansk cava är prisvärda alternativ till Frankrikes champagne. De skiljer sig något i stil och smak, men samtliga bubbel ger en festlig stämning.

Vitt vin till fisk & skaldjur

Till fisk och skaldjur föredrar de flesta att dricka ett vitt vin. Det finns många olika sorters vita viner att välja bland och vilket som passar bäst till din mat beror på vad du gillar samt på hur maten är tillagad, kryddad och vilka tillbehör som serveras. En lättare fisk- eller skaldjursrätt kan ha ett lättare vitt vin, exempelvis en chablis eller en sancerre. En tyngre fiskrätt, exempelvis grillad fisk eller fisk med gräddig sås, passar bättre med ett fylligare vitt vin. En ekfatslagrad chardonnay är ett bra val om du vill ha ett tyngre vitt vin.

Rött vin till kött

Rött vin till kött är en klassiker, men självklart måste vinvalet anpassas till vilken typ av kött det är och hur det är tillagat. En tyngre kötträtt passar med ett fylligt och tanninrikt rött vin medan en lättare kötträtt passar med ett mjukt och bärigt rödvin. Kyckling och vitt kött lämpar sig med pinot noir eller till och med roséviner.

Rött, rosé eller vitt till vegetariska rätter

Vissa kan tycka att det är svårt att välja vin till vegetarisk mat, men det är inte mer komplicerat än någon annan mat. Oftast passar vitt vin eller roséviner bra till vegetariska rätter, men även ett mjukt rödvin kan passa tyngre vegetarisk mat, exempelvis grillade maträtter. Till kryddiga rätter, exempelvis vegetarisk curry, passar ett vitt vin med lite sötma.

Sött vin till efterrätter

Ett vin bör alltid vara sötare än maten, annars smakar det strävt och bittert. Därför bör du välja ett sött vin till efterrätten. En sauternes eller ett portvin är klassiska söta viner som lämpar sig utmärkt efter maten.

bezel