Allmänt om mat

Hur många har inte fått höra mantrat ”äta bör man annars dör man” under sin barndom? Det är ju naturligtvis helt sant. Mat är livsviktigt för alla levande organismer och svält är ännu ett av våra allra största problem i världen idag. När klimatet förändras och exempelvis det blir torrare och varmare i Afrika slår skördarna fel och befolkningen drabbas hårt. Men runt om i världen, både i rika länder som Sverige och fattiga länder som Sudan, betyder mat så mycket mer än bara överlevnad. Mat har, kanske framför allt i västvärlden, blivit kultur och en stor del av vårt sociala liv. Vi äter godare och lyxigare mat på helgerna, under högtider eller när vi helt enkelt bara vill unna oss något. Vi äter i princip alltid mer än vi egentligen behöver. Mat äts så att säga inte bara för överlevnad idag utan god och mycket mat förknippas med hög och god levnadsstandard.

Mat är en hobby för många. Att laga avancerade recept kan vara avslappning för många, och att laga mat tillsammans kan anses vara en social aktivitet. Idag är matlagning en vanlig team-bildning aktivitet som görs på många arbetsplatser.

Mat kan också säga mycket om hur man är som person. Idag är det vanligt att äta enligt etniska principer. Det kan innebära att man äter vegetariskt eller veganskt för att man inte vill äta kött eller mejeriprodukter som man anser att andra levande varelser fått lida för. Somliga äter bara ekologisk eller närproducerad mat för att man ska lämna så små ekologiska fotspår som möjligt. Då äter man oftast bara mat som växer nära just den säsongen Många anpassar också sin kost efter olika hälsoproblem. Allergier blir allt vanligare i vårt samhälle vilket ofta gör att individerna måste tänka mycket på vad de äter. Det är vanligt att vara allergisk mot laktos, så kallad laktosintolerans. Då måste man äta mejeriprodukter som är laktosfria.

Det finns också en stor trend att äta mat som är bra för hälsan. Det är ofta en del av en livsstil där man rör på sig mycket och tar hand om sin kropp. Det finns flera olika metoder att äta hälsosamt, många försöker bara äta mycket grönt och rotfrukter istället för andra kolhydrater såsom pasta och potatis, medan andra äter enligt mycket mer specifika metoder. LCHF exempelvis, innebär att man skippar kolhydrater men ska äta mycket protein och en hel del fett. 5:2 är en diet som går ut på att äta som vanligt fem dagar i veckan och fasta under två.

Men mat innebär inte en njutning för alla människor. I takt med att kraven ökar på framför allt samhällets ungdomar har det blivit vanligare med ätstörningar. Att ha en ätstörning innebär att man inte har en sund relation till mat och i allvarliga fall kan sjukdomen vara dödlig.

bezel