Arbeta som kock

Arbete som kock är ett drömyrke för många som tyvärr för en del förvandlas till en mardröm. Men inom kockbranscen finns det tack och lov lösningar. Man behöver inte jobba i ett stressigt restaurangkök om det inte ligger för ens personlighet. I stället kan man få arbete på någon skola, sjukhus eller annan institution där tempot inte är lika högt. Krogen har sina toppar och sina dalar och det gäller att behärska den stressiga delen då alla gäster kommer på en gång och bongarna rasslar in som kulorna i ett flipperspel. Då gäller det att hålla tungan i styr, man måste kunna vara noggrann även om allt skall ske på ingen tid alls. Den som ändå kan behålla sitt lugn även om det känns som om taket kommer att rasa in passar definitivt för jobbet. I ett storkök kan det visst vara uppskruvat tempo ibland, men inte alls på samma sätt. Huvudsaken för en kock är dock alltid densamma: Att presentera en välsmakande måltid!

Kockens A och O är MVG

Restaurangbranschen är tuff där det ibland kan ställas till synes orimliga krav. Dock kan den som svarar upp till det moderna kökets krav spås en lysande framtid. Krogjobb överhuvudtaget är en hård bransch att att arbeta i oavsett om man är servitör, kock eller diskare. Alla yrken förtjänar sin tribut och man skall inte se ner på någon aspekt. Precis som med lagidrott är alla spelare viktiga för lagets framgång. Om kocken ställer fram en lågklassig rätt får servitören eller servitrisen bekymmer med besvärliga gäster. Dålig stämning blir resultatet som alla på samma arbetsplats får känna av. Chefen blir sur, kunderna flyr och atmosfären blir dålig. På en bra krog utför alla sin uppgift till fullo, presterar på topp. Maten är välsmakande, gästerna ler och är trevliga, dricks gör alla anställda på gott humör. Förr i tiden under motbokens tid måste gäster buga och bocka för att bli serverade och ibland skickades undermåliga rätter fram. Den jargongen hängde i länge men bröts tack och lov under senare delen av nittiotalet. Idag är det kvalité på allt som gäller, kunden ställs i första rummet som sig bör och bara det bästa är gott nog.

Gästen har alltid rätt till en god rätt

Idag är ens CV en av de viktigaste attributen vad teoretisk dokumentation beträffar. Det är nödvändigt att kunna sammanställa och spalta upp sina filer i ett snyggt dokument. Förr var betyg och papper inte lika viktigt inom krogbranschen men tiderna förändras då de flesta arbeten tillsätts via bemanningsföretag eller förmedlingar som exempelvis Netjobs. På 50-, och fram till 80-talet kunde turbulensen vara stor inom restaurangbranschen. Kockar bytte arbetsplats ofta, det var vanligt att under lågsäsong januari till februari söka ny tjänst. Det fanns alltid krogar som sökte nya kockar och servispersonal. Idag är det lite annorlunda för den som får plats på ett bra jobb och blir uppskattad på sin arbetsplats vill gärna behålla sin tjänst. Speciellt om lönen är anständig. Numer är svartjobb mycket mindre förekommande än förr, att få sin lön utan skatteavdrag lockade många att fuska. Både arbetsgivare och kockar, servitörer, servitriser och diskare med flera. Tack och lov har branschen sanerats och man kan arbeta som kock och vara trygg i sin anställning.

Publicerad i Okategoriserade
bezel