Barnens första mat

Att få sitt första barn är för de flesta lika underbart som det är läskigt; plötsligt har man ansvar för ett annat liv utöver sitt eget, ett liv som är helt beroende av att man tar hand om det. Därför kan kanske tanken på att ge barnet mat, och försäkra sig om att barnet får allt det behöver för att må bra och för att växa, kännas överväldigande till en början. Det är dock inte så komplicerat att ge barn rätt mat, om man bara har några saker i åtanke.

Något som kan vara en lättnad till en början är till exempel att barnet får all näring det behöver via bröstmjölken eller via modersmjölksersättning. Barnet varken behöver eller bör alltså äta något annat under åtminstone de första sex månaderna av sitt liv. Det kan kännas skönt att veta att man inte behöver tänka så mycket på maten under denna period, eftersom allt annat är så nytt och man har tusen andra saker att tänka på och lära sig. Om man inte redan har ordnat det är det till exempel hög tid att köpa en barnvagn och lära sig hur den fungerar. En smidig barnvagn som är lätt att lära sig och dessutom kan anpassas i takt med att barnet växer är Bugaboo Buffalo, som man bland annat kan köpa på Bigbaby.se. Med en sådan barnvagn har man en sak mindre att tänka på när det väl är dags att börja ge barnet riktig mat.

Det sker närmare bestämt från att barnet är fyra månader gammalt. Då kan man börja ge barnet mycket små smakportioner, om man vill. Portionerna ska egentligen bara vara en liten, liten munsbit, ungefär en halv tesked stora. Tanken med att börja med smakportioner är att barnet ska få vänja sig vid de nya smakerna som kommer med att äta vanlig mat, och att det ska få vänja sig vid själva rörelsen att tugga. Om man inte börjar med smakportioner vid fyra månaders ålder är det hög tid att göra det när barnet är sex månader gammalt. Då har barnet nämligen växt så mycket att endast bröstmjölken inte längre ger barnet tillräckligt med näring, utan barnet behöver extra komplement i form av smakportioner med mat. Så småningom kan man sedan börja övergå allt mer till mat i puréform eller mosform, och vänja av barnet vid bröstmjölken.

Publicerad i Okategoriserade
bezel