Fisk på tallriken

Många känner nog igen den välkända “matcirkeln” som består av vad för kost man behöver få i sig under en dag. Det sägs att en varierad kost är det bästa man kan äta för att få i sig alla proteiner och näringsämnen man behöver. En av delarna på matcirkeln är fisk som innehåller främst Vitamin D och selen och jod. För att få i sig fleromättade fetter är det ett alternativ att äta feta fiskar i form av sill, lax och makrill. Även när det kommer till fisk är det bra att äta olika sorters fiskar då de innehåller olika näringsämnen. Helst skall man äta fisk två till tre gånger i veckan för att få i sig alla de proteiner man behöver.

Variera maträtterna med fisk

När det kommer till fiskarter finns det många olika. För de som inte är jätteförtjusta i fisk är det bästa tipset att variera. Man kan variera med tillbehör, fisksort och såser för att få till den bästa smakupplevelsen. När man pratar om fisk pratar man även om skaldjur och vissa personer gillar skaldjur men inte fisk, till exempel. Behöver man några tips på fiskrätter kan man variera mellan att laga soppor och grytor, fritera fisken, panera fisken, ugnsbaka eller steka den. Alternativen är många och väntar man tillökning är det extra viktigt att äta fisk. Fisk och skaldjur är bra för gravida då de precis som nämnt innan innehåller många viktiga näringsämnen och fetter. Äter man makrill och lax får man även i sig omega 3-fett. Vissa fiskarter kan dock innehålla halter av kvicksilver därför är ett tips att läsa på om vilka fiskarter som är säkra.

Därför skall man äta mer fisk

Att äta fisk åtminstone en gång i veckan har bevisats minska risken för hjärtsjukdomar med hela 36%. Inte nog med det, man boostar även sitt immunförsvar om man äter fisk då och då. Detta är för att ämnet jod som fisk innehåller förstärker kroppens förmåga att stå sig stark mot virus i kroppen. Selen är ett annat ämnet i fisken som människan kan tacka för då även den stärker hela immunförsvaret i kroppen. För den som har ett dalande humör kan fisk vara lösningen. Förutom de ovanstående ämnena innehåller även fisk zink som sägs vara stämningshöjande och motverka depression. Har man svårt att komma ihåg saker kan även fisk hjälpa till att förbättra detta. Fisk innehåller fleromättade fetter som i sin tur kan motverka processen med dåligt minne. Det finns många anledningar till varför man skall äta mer fisk och ett tips är att klicka här för att hitta en som passar ens smak och livsstil.

Publicerad i Okategoriserade
bezel