Mat som är dålig för tänderna

Att man skall borsta tänderna morgon och kväll för att upprätthålla en god munhälsa har knappast gått någon förbi. Många vet också att för mycket socker kan skada tänderna, och att det därför är bra att inte äta skadlig mat i överflöd. Däremot råder det en stor okunskap om andra typer av mat som kan ha negativa effekter på tandhälsan. För att man inte skall behöva ta kontakt med en tandläkare och betala dyra pengar för att få hjälp med skadade tänder är det bra att känna till vilken typ av mat som är dålig för tänderna, och hur man skall ta hand om munnen. Det går naturligtvis inte att undvika all sorts mat som är farlig, men det går att minska riskerna genom att öka sin kunskap.

Frätskador på tänderna

Karies uppstår ofta till följd av en kost med för mycket socker, och för att man borstat tänderna för dåligt. Något som däremot ofta går obemärkt förbi är att saker man äter och dricker varje dag kan fräta på tänderna, något som kan förstöra emaljen och orsaka allvarliga problem. Ett exempel på sådan mat är bland annat juice och frukt. De innehåller syrliga ämnen som fräter, och det i sin tur kan ge upphov till problem med ilningar. De flesta borstar tänderna efter att de har ätit, speciellt på morgonen. Men faktum är att man inte skall borsta tänderna när du har ätit eftersom man då sprider ut det skadliga ämnet på tänderna, och det kommer åt på ett större område. Det bästa är att borsta tänderna före man äter. Måste man absolut borsta tänderna efter en måltid skall man börja med att skölja munnen med vatten så att de syrliga ämnena sköljs bort.

Om en skada uppstår akut

Äter man mat som kräver mycket tuggkraft av tänderna kan det i värsta fall orsaka att man biter bort en bit av tanden. Det gäller främst mat som är kompakt och hård. Skulle det vara så att man efter en måltid märker att något inte står rätt till i munnen behöver man ta kontakt med en tandläkare. Ju snabbare man gör det desto lättare kommer det vara att åtgärda problemet. Det är enkelt att kontakta en akut tandläkare vid behov som snabbt kan hjälpa till med det som har hänt. Oavsett om man slagit ut en bit av tanden eller om man får problem med ilningar efter en måltid lönar det sig att gå en gång för mycket till tandläkaren än en gång för litet. Om man inte tar itu med problemet är risken stor för att det kommer bli värre med tiden.

bezel