Gotländsk saffranspannkaka
Om du gillar saffran då kommer du med all säkerhet älska denna guldglänsande saffranspannkakan. Gotlands huvudstad ingick i Hansan under 1100 och kom då i kontakt med kryddorna saffran och mandel. Dessa delikata pannkakor har gjorts på Gotland sedan 1700 talet och tillhörde festmaten. Under 1800 talet började man tillsätta socker till den och sedan dess har den ätits vid bröllop, årsdagar, begravningar och så vidare. Man gör dem med grötris, ägg samt mjölk och/eller grädde och därefter blanda man i saffran, socker eller honung och mandel. En del har kardemumma eller russin i sina och en del även vaniljsocker.
Varför inte baka en Gotländsk saffranspannkaka när ni ska ha släkten över nästa
gång? Om ni är många då kan det vara en fördel att ha en dynbox som man kan sätta assietterna, besticken och kopparna på. Allt du behöver hemma är ägg, socker, honung om du vill använda det istället för socker. Mandel, saffran och köpt grötris om du inte föredrar att koka den själv. Gör gärna två eller tre olika där du kanske har med kardemumma i, vaniljsocker i en annan och kanske en mindre utan saffran då alla inte tycker om den kryddan. Det är alltid bra att fråga om någon är allergisk mot något innan baket påbörjas.
En saffranspannkaka kan göras på det traditionella viset men även som vanliga pannkakor med saffran. I dag finns det en oändlig massa recept på pannkakor gjorda med banan med mera och kan vara bra för dem som har glutenallergi. Testa dig fram och gör din egen saffranspannkaka som hela familjen kommer att älska och låt gärna barnen vara med i baket.
Sylt till den goda pannkakan
Saffranspannkakan bakas i ugn och som tidigare nämnts så har den en härlig gyllene färg. Man kan välja om man vill äta den kall eller ljummen och till den serverar man grädde och salmbärssylt. Många har säkert inte hört talas om denna sylten och inte heller om bären som den görs av. Salmbär eller blåhallon som den också kallas för är ett bär som växer på Gotland tack vare den kalkrika jorden. Den växer längst dikena och mognar under sensommaren. Man kan även hitta blåhallon i södra Sverige och delar av Europa.
Salmbärssylten kan man även hitta i bakelser och en av dem är Polhemsbakelsen. Bären påminner om björnbär med sin sötsyrliga smak. Man kan givetvis servera vilken sylt man vill till saffranskakan som till exempel blåbär, björnbär eller hallon sylt. Alla har vi olika smaker och bra är väl det, eller hur?
Om du aldrig har smakat en riktigt Gotländsk saffranspannkaka, då är det dags att göra det nästa gång du besöker denna underbara ön. Om du söker på Internet så kan du hitta bra caféer på Gotland som har saffranspannkaka och kika gärna in på turistbyråer för att se om det finns någon information där. Kanske känner du några vänner eller bekanta som har varit där? I så fall kan det vara en god idé att fråga dem. Om det bakas saffranskaka då kommer du med all säkerhet känna denna speciella och härliga doft som bara saffran har.