Mat på jobbet

För många kan det vara en utmaning att äta hälsosamt på jobbet. Det kan bero på flera saker, till exempel att man har ett jobb där man inte har tillgång till kyl och lunchrum, och därför måste äta ute (till exempel lastbilschaufför) eller att man jobbar på ett kontor där jobbkulturen förutsätter att man går ut och äter med kollegerna på lunchen. Även om man har förutsättningarna för att äta en medhavd lunch på kontoret, känner många att de inte har tid att ordna med matlådor varje dag. Här tänkte vi därför tipsa om vad man kan göra för att äta lite nyttigare på jobbet.

Matlådor är tyvärr mer eller mindre en förutsättning för att man ska kunna äta riktigt hälsosamt. Det är det enda sättet att helt kontrollera vad man äter och hur maten är tillagad. Om man inte får rester över till matlåda efter middagen varje dag ska man därför se till att använda söndagen till att göra ett riktigt storkok, och lägga det i matlådor och frysa in. På det sättet har man sin lunch klar för hela veckan.

En annan fälla när det gäller mat på jobbet är att man hamnar i en energidipp mellan frukost och lunch, eller mot slutet av dagen när det känns långt kvar till middagen. Då finns risken att man köper en godisbit eller dricker energidryck för att stå sig, vilket i längden leder till betydligt fler kalorier och mer socker om dagen än vad som är hälsosamt. Detta förebyggs på bästa sätt genom att antingen ta med sig frukt, nötter eller andra, mer hälsosamma snacks varje dag, eller genom att ha ett litet ”lager” med mellanmål i en låda på kontoret. Förutom nötter kan man till exempel ha en proteinbar eller torkade bär i lådan.

Ett annat alternativ, som sannolikt gör att man står sig längre, är att äta frukost på jobbet istället för hemma, eftersom man då äter senare på morgonen. En bra lösning är att ha en påse havregryn stående i jobbets kök, så att man alltid kan koka gröt – en frukost som man håller sig mätt länge på. Andra bra och snabba frukostlösningar på jobbet som mättar ordentligt är fil och müsli, kvarg eller en kesomacka.

Det kanske allra bästa sättet att försäkra sig om att man alltid har tillgång till precis den maten man vill ha till lunch och mellanmål är dock att jobba hemifrån. Om man är osäker på hur man skulle trivas med att jobba hemifrån, och skulle vilja prova hur det är utan att för den skull säga upp sig och starta ett företag, kan man prova egenanställning. Då kan man ta enskilda uppdrag och fakturera utan att starta ett företag.

bezel